Dit is een website van vakbond De Unie voor het cabinepersoneel van KLM

Vraag & antwoord

Vraag & Antwoord

Wij krijgen best veel vragen. De meestgestelden hebben we voor je op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen, laat het ons weten via: KLM-cabine@unie.nl

Vraag: Wie is De Unie?

Antwoord: De Unie is een vakbond. Een vakbond onderhandelt met de werkgever over arbeidsvoorwaarden zoals loon, werk en rusttijden, scholing en nog veel meer. Daarnaast kun je bij de vakbond terecht voor individuele hulp op het gebied van arbeidsrecht, arbeidsomstandigheden en persoonlijke ontwikkeling

Vraag: Heeft De Unie erkenning bij KLM om namens cabinepersoneel te mogen onderhandelen?

Antwoord: Er is op dit moment nóg geen erkenning om formeel met de werkgever te onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. De Unie heeft dat als vakbond wel voor het grondpersoneel. Om erkenning voor het cabine domein te krijgen bij KLM dienen we eerst een substantieel aantal leden te hebben. Dat aantal groeit inmiddels snel waarmee we verwachten om binnenkort alsnog erkenning te krijgen.

Vraag: Is de erkenning nodig voor de individuele dienstverlening?

Antwoord: Nee, dat is enkel van belang om officieel aan de cao-tafel uitgenodigd te worden. De individuele dienstverlening en alles wat wij zelf als vereniging voor de leden organiseren staat daar los van.

Vraag: Wat is KLMcabine.Unie.NL?

Antwoord: KLMCabine.Unie.NL is een onderdeel van De Unie voor en door cabinemedewerkers van KLM. Je kunt bij ons terecht voor collectieve én individuele belangenbehartiging voor jou als KLM cabinemedewerker.

Vraag: Hoe kan ik lid worden?

Antwoord: Lid worden voor KLM cabinemedewerkers kan via https://klmcabine.unie.nl/onze-lidmaatschappen/. Je kunt hier kiezen voor een gratis lidmaatschap of een betaald lidmaatschap. Op deze pagina lees je wat het verschil is.

Vraag: Ik word lid, maar kies ervoor pas te gaan betalen wanneer de contributie voor mijn huidige vakbondslidmaatschap afloopt, kan dat?

Antwoord: Jazeker, dat kan! In het word lid formulier dat je invult kun je die keuze maken. Dat scheelt dubbele kosten. Kies je voor uitgestelde betaling van je contributie omdat je lidmaatschap bij je huidige vakbond nog doorloopt en heb je (juridisch)advies of ondersteuning nodig? Laat het ons weten! In principe kun je daarvoor terecht bij de vakbond waar je contributie aan betaalt, maar we kijken graag met je mee wat er speelt. 

Vraag: Was De Unie niet eerder al actief binnen het cabinedomein? Waarom nu weer opnieuw?

Antwoord: Dat klopt. Tot ongeveer 8 jaar geleden was De Unie actief via de Unie van Nederlands Cabinepersoneel. Veel cabinemedewerkers hebben zich in het afgelopen jaar gemeld bij De Unie met het verzoek weer actief te worden. De Unie heeft aan die oproep gehoor gegeven.

Vraag: Ik ben al lid van een vakbond, kan ik ook overstappen?

Antwoord: Ja dat kan. Let op: in het geval je lid bent van de VNC dan moet je je wel zelf uitschrijven bij de VNC en dat moet vóór 1 december of 1 juni (je kunt twee maal per jaar opzeggen). Bij de meeste andere bonden kun je elke maand opzeggen. Je neemt als oud vakbondslid je vakbondsrechten mee. Was je al minimaal 6 maanden lid bij een andere bond, dan ben je vanaf dag 1 verzekerd van volledige bijstand (in het geval van een betaald lidmaatschap). Let wel op: we nemen geen lopende juridische conflicten over. Deze dienen door je huidige vakbond afgehandeld te worden.

Vraag: Kan ik van twee vakbonden lid zijn?

Antwoord: Natuurlijk, in Nederland kennen we vrijheid van vereniging.

Vraag: Welke rechten heb ik als ik nog niet eerder lid ben geweest van een vakbond?

Antwoord: Vanaf dag 1 staan jouw collega’s van de servicedesk voor jou klaar voor al je vragen. Voor volledige rechtsbijstand dien je 6 maanden lid te zijn