Dit is een website van vakbond De Unie voor het cabinepersoneel van KLM

De erkenningsaanvraag is de deur uit.

We hebben de accountantsverklaringen binnen! We zijn blij te zien dat we zowel bij KLC als bij KLM zijn gegroeid in ledenaantallen! We kunnen aantonen dat de KLM sectie op eigen kracht is gegroeid en wat zijn we trots. De brief om erkenning aan te vragen is gisteren op 24 april verzonden aan KLM. We kijken uit naar de reactie van KLM en ondertussen bereiden wij ons voor om straks plaats te nemen aan tafel.

Hoe ziet die voorbereiding eruit?
We krijgen veel inhoudelijke vragen van collega’s en voorstellen voor onderwerpen die ze graag anders zouden zien. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de CL/KL dagen, wijzigingen in roosters bij annuleringen van vluchten, de mogelijkheid om een RVU-regeling (Regeling Vervroegd Uitdiensttreden) maandelijks uit te betalen, het inzetten van losse reservedagen om een rooster te behouden bij verstoringen. En zo zijn er nog veel meer onderwerpen. Wij registreren welke onderwerpen er veelvuldig spelen onder de collega’s. We gebruiken de onderwerpen die ons worden aangedragen om een enquête mee op te stellen. Deze enquête zetten wij uit aan al onze leden. De uitslag van die enquêtes bepaalt welke onderwerpen wij aan zullen dragen aan de cao-tafel. Elke stem telt.

Heb jij onderwerpen die je belangrijk vindt, zijn er vragen die je hebt over waarom er zaken over een bepaalde manier ingeregeld zijn? Stel ze ons dan vooral. Op die manier zorgen we er samen voor dat onze cao-voorstellen zo breed mogelijk gedragen zijn. Dat kan je eenvoudig hier doen. Je kunt daar ook aangeven als je deel wilt nemen aan onze ledenapp op Whatsapp. Daar kun je terecht voor snelle antwoorden op bijvoorbeeld WRR vragen. Je vindt onze contactgegevens ook op de website.

Nieuws april

Betaling aanvulling ouderschapsverlof
Als je gebruikmaakt van het betaald ouderschapsverlof krijg je bij de loonronde van april voor het eerst de aanvulling uitbetaald. Vanaf 1 mei kun je ervoor kiezen dat het UWV de uitkering van het ouderschapsverlof overmaakt aan KLM, zodat je van KLM de uitkering en de aanvulling in zijn geheel ontvangt. Check de KLM portal voor meer informatie hierover!

Het Unie congres op 4 april
Het regende pijpenstelen, treinen reden niet op tijd en op de weg was het een drukte van jewelste. Dit mocht de pret niet drukken. Met een zaal vol enthousiaste Unie-leden en inspirerende sprekers trapte Reinier Castelein (voorzitter De Unie) de dag af. We stonden deze dag stil bij de dalende koopkracht die je voelt in je dagelijkse boodschappen. Maar ook aan de waarde van de salarissen en pensioenen die achter de horizon verdwijnt.

Een aantal leden werd in het zonnetje gezet en in de middag leerde Professor Erik Scherder ons wat het betekent voor je brein om nieuwe dingen te blijven doen, jezelf uit te dagen en moeite te doen. En, natuurlijk bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Ieder half uur even opstaan en bewegen. Ook tijdens het congres, dus met z’n allen drie minuten in de squat! De dag werd afgesloten door Dennis van der Meij en Henry Lootens. Zij namen ons mee in de wereld van de energietransitie en de feiten en fabels over zonnepanelen, elektrisch laden en rijden.

Onze plannen in mei
We verwachten de komende weken een reactie op onze brief voor de erkenningsaanvraag. In de tussentijd hebben onze bestuursleden een sessie gepland staan om eens lekker in onze WRR-regels te duiken! En we hebben contact met KLM over de contracten en salarissen van de collega’s die overgekomen zijn vanuit KLC.

Wij kijken uit naar het moment dat alles rond is en we daadwerkelijk aan tafel zitten. We houden je op de hoogte.

Met vriendelijke groet,
Team KLMCabine De Unie

Anouk
Maud
Pauline
Tjitske
Marc
Mandy